5 redenen waarom je spiergroei trager is
Waarschijnlijk heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat sommigen sneller spieren krijgen dan anderen, sneller afvallen of veel meer kracht hebben. Hieronder vind je de 5 redenen waarom de weg richting jouw gezondheidsdoel wordt belemmerd of bevorderd.

-
Lichaamstype
Als je rond je kijkt, heb je wellicht ontdekt dat niet iedereen hetzelfde lichaam heeft, er bestaan veel verschillende lichaamstypes. Ben je wat smaller gebouwd, dan word je als ectomorf beschouwd. Ben je gemiddeld gebouwd, ben je een mesomorf. Ben je toch wat zwaarder gebouwd, dan ben je een endomorf. Er bestaat niet zoiets als het perfecte lichaamstype want elke van deze types heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Probeer dit wel steeds in het achterhoofd te houden vooraleer je een ideaal lichaamsdoel voor ogen hebt. Als ectomorf zal het bijvoorbeeld bijzonder moeilijk worden om naar een lichaamstype te streven van een “beer”, maar je zal bijvoorbeeld wel heel gestroomlijnd, atletisch en fit ogen als je wat spiermassa ontwikkelt.
-
Metabolisme
Metaboslime mag je niet onmiddellijk linken aan een lichaamstype terwijl dat wel vaak wordt gedaan. Een laag metabolisme kan voorkomen bij ectomorfen en dat kan je zien aan hoe hun buik uitzwelt bij een calorie surplus en inactiviteit.
Jouw lichaamstype heeft wel een invloed op de verhouding van hoe jouw vet zal worden verdeeld. Wil je dus bijkomen of afvallen, moet je weten van je zelf wat je dient te doen en hoe streng je moet zijn met je voeding om dat ideaal lichaam te bereiken.
-
Spiervezelsamenstelling
Als je vroeger tijdens de sportlessen merkte dat jouw klasgenoten heel snel waren of hoog konden sprongen terwijl anderen makkelijk duurlopen konden volhouden, dan is dit deels te danken aan hoe hun spiervezels samengesteld zijn. Je hebt namelijk 2 grote groepen vezels:
Slow-twitch vezels (type 1) zullen voornamelijk actief worden bij langdurige inspanningen, beter gezegd cardio. Deze spieren zijn op esthetisch niveau typerend voor slankgebouwde, fitte mensen. Deze hebben namelijk niet het potentieel om te verdikken dan zijn tegenpool.
Fast-twitch vezels (type 2) zijn dan vezels die sneller optreden bij explosieve, kortstondige inspanningen, actief dus bij de klassieke krachttrainingen. Deze spieren zijn op esthetisch niveau typerend voor stevigere mensen. Je zal dan ook merken dat deze spiervezels veel sneller ontwikkelen aangezien ze worden aangestuurd door krachttrainingen.
Je mag niet denken dat je eerder een slow-twitch persoon bent in tegenstelling tot een fast-twitch persoon. Deze vezels zitten verdeeld over heel het lichaam en sommige spiergroepen zullen schijnbaar sneller groeien dan anderen. Dit is ook deels erfelijk bepaald, dus dit kan niet getraind worden.
- Trainingen
In jouw weg naar het ideaal lichaam, heb je hoogstwaarschijnlijk al verschillende work-outs of sporten uitgetest om te zien wat je het best zou liggen. Misschien heb je het geheim recept voor jezelf al gevonden, maar ben je er nog steeds naar op zoek, dan raad ik jou aan om verschillende zaken te blijven uittesten. Blijf wel dit even consistent doen om te zien wat het werkelijk effect is.
Wat ik steeds probeer te zien bij onze klanten, is hoe ze reageren op trainingen op zowel tijdens de work-out als erna om te achterhalen of ze op de juiste manier geprikkeld worden. Na de trial-fase schakelen we dan meteen ook over naar trainingen die meer bij hen passen om zo alles uit de kast te halen. Onthou daarom ook dus deze tip: wat werkt voor iemand anders, werkt misschien niet voor jou.
-
Hormonaal stelsel
Tenslotte kan het hormonaal stelsel hebben op jouw drive, op jouw groei en herstel. Sommige mensen zijn eenmaal beter aangelegd om te kunnen sporten, dan anderen. Daar kunnen we niks aan veranderen. Het feit dat je al zo ver bent gekomen, wilt zeggen dat jij iemand bent die in dat rijtje past, want de mentale wil om te sporten, bepaalt ook het lichamelijke kunnen. Hou die energie dus goed vast en hou zeker rekening met de volgende hormonen:
Geslachtshormonen testosteron & oestrogeen hebben het effect om meer spierkracht te ontwikkelen. Terwijl bij de meeste mannen gedurende een jaargang dit hormoon redelijk stabiel blijft, werkt dit voor vrouwen met pieken en dalen. Het is dus belangrijker om dit te timen als vrouw wanneer je spiermassa- of pure krachttraining inplant. Om dit te leren timen, moet je eens een kijkje nemen bij onze blog waarin we de menstruatiecyclus en de effecten op het sporten bespreken.
Somatotropine/Groeihormoon zorgen er dan weer voor dat de spieren sneller herstellen en groeien. Dit heeft dan ook esthetisch effect voor mensen die er graag steviger willen uit zien. Er wordt verteld dat dit hormoon zou gestimuleerd worden door inname van zuivelproducten, maar probeer doe daarom niet aan overconsumptie omdat dit wel negatieve effecten teweeg kan brengen.
Cortisol of beter gekend als angsthormoon kan ervoor zorgen dat je tijdens het sporten wordt belemmerd van tot het uiterste gaan. Dit is heel normaal natuurlijk dat je dit ondervindt en enkel door veel ervaring kan je dit beginnen overkomen en zal je merken dat het niet meer een mental challenge is om jouw grenzen te pushen.
Dit zijn kort gezegd de belangrijkste hormonen als het op sport aankomt. Hoe actief bovenstaande hormonen zijn, bepaald dus ook hoe snel je naar jouw doel kan werken.
Er zijn dus heel veel zaken die jouw slaagkansen kunnen bepalen. Je hoeft je dus niet blind te staren op één aspect. Het is belangrijk dat sport leuk blijft zodat je het blijft doen. Sport mag niet gezien worden als een kortstondige opdracht, maar als een levensproject waarbij je jezelf telkens opnieuw uitdaagt en probeert te groeien.
Weet je nog niet zo goed waar te beginnen en wil je jezelf leren kennen als sporter. Kom zeker dan bij ons langs bij onze fitnessruimte in Waregem en dan kunnen wij jou helpen je weg uit te stippelen. Tot binnenkort!